Zsírégető, emésztést serkentő méz-diéta

2011.03.08 15:02

Édes, vitaminban gazdag, és a legjobb orvosság télen. A méz megerősíti szervezetedet, helyettesíti a cukrokat, és a zsírégetésben is segít.

 

Micimackó tudhat valamit. A méz ugyanis a természet egyik legízletesebb és legsokoldalúbb vitaminbombája.Az ember által ősidők óta gyűjtött, eleinte csak csemegeként, majd gyógyászati célokra is felhasznált csodaszer több mint hetvenféle gyógy- és fiziológiai hatással bír, és számos fontos ásványi anyagot és vitamint tartalmaz, többek közt B1-, B2-, B5-, B6-, C- és K-vitamint, niacint, folsavat, vasat, cinket, mangánt, rezet, krómot, káliumot, nátriumot, kalciumot és magnéziumot.

Hatékony ellenszere a nyugtalanságnak, álmatlanságnak, a náthának, az immunrendszeri gyengeségnek, energiát ad, segít a szívgyengeség, a légcsőhurut, az endokrin mirigyek elégtelen működésének gyógyításában, antibakteriális hatása miatt pedig fertőtlenítőként is alkalmazható, külsőleg és belsőleg egyaránt.

A méz nem utolsósorban nagyon jó hatással van az emésztésre, megszünteti a hurutos megbetegedéseket és a hasfájást is. Diétás étrendedbe többek között a finomított cukrok és édesítőszerek egészségesebb alternatívájaként illesztheted be.

A méz ásványi anyagainak köszönhetően megelőzi az elhízást, illetve a legújabb kutatások szerint a zsírégetésben is nagy szerepe van. Ugyanis ha forró italba téve vagy önmagában megeszel két kanál mézet lefekvés előtt, amellett, hogy segít jól aludni, beindítja a májat, ezzel pedig felgyorsítja a zsírégetést és a méregtelenítést.

Ha pedig a reggeledet is mézzel kezded – például mézes limonádé formájában –, beindíthatod és felgyorsíthatod anyagcserédet, és a cellulitisz leküzdéséért is sokat teszel.

Fontos tudnod! Ha cukorbetegségben, pajzsmirigy-túltengésben, gyomorsav-túltengésben, agyalapi mirigy túlműködésben szenvedsz, illetve allergiás vagy, a méz ellenjavalt, ezért fontos, hogy konzultálj orvosoddal vagy egy dietetikus-szakemberrel.

Háromnapos méz-diéta

 

 

1. nap

Reggeli: főtt tojás uborkával, egy zsírszegény kockasajttal és paradicsommal, mézes limonádé.
Tízórai: egy alma.
Ebéd: gyümölcsleves mézzel.
Uzsonna: reszelt sárgarépa citrommal.
Vacsora: zsírszegény natúr joghurt, két evőkanál méz.

Gyümölcsleves mézzel

Hozzávalók: 30 dkg meggy, egy kevés fahéj, szegfűszeg, 1 dl tejszín, 2-3 evőkanál méz.

Mosd meg és magozd ki a meggyet, majd a fahéjjal és a szegfűszeggel fűszerezve forrald fel fél liter vízzel. Forrás után főzd még hat-hét percig, majd hagyd hűlni. Ha kihűlt, add hozzá a mézet és a tejszínt, majd hűtsd le teljesen.

 

2. nap

Reggeli: zöldségsaláta.
Tízórai: egy natúr joghurt.
Ebéd: mézes-citromos csirkemell.
Uzsonna: reszelt répa citrommal.
Vacsora: pirítós paradicsommal és zsírszegény sajttal, két kanál méz.

Mézes-citromos csirkemell

Hozzávalók: 2 csirkemell, 3 dkg margarin, 1 evőkanál méz, fél citrom leve.

A húst sózd meg, és fektesd margarinnal enyhén kikent tálba. Takard le alufóliával, és közepes lángon süsd meg. Csorgasd bele a mézet a felolvasztott maradék margarinba, öntsd bele a citromlevet, és forrald fel. Locsold a húsra többször, egészen addig, míg a hús pirosra nem sül.

 

3. nap

Reggeli: pirítós paradicsommal és egy szelet vékony sonkával, mézes limonádé.
Tízórai: egy darab alma.
Ebéd: grillezett pulykamell zöldsalátával.
Uzsonna: egy natúr joghurt.
Vacsora: gyümölcssaláta mézzel

Gyümölcssaláta mézzel

Hozzávalók: 2 banán, egy alma, fél narancs, egy evőkanál méz, szegfűszeg.

Mosd meg a gyümölcsöket, majd hántsd le a héjukat. A narancsot vágd kockákra, a banánt pedig karikázd fel. Főzd fel a szegfűszeget egy kevés vízben, majd miután lehűlt, add a fűszerhez a mézet és a citromlevet. Vágd kockákra a meghámozott almát is, öntsd le a fűszeres citromlével, majd keverd bele a többi gyümölcsöt.